НАСЛОВНА ЕПИСКОП ПРЕДАВАЊА ЕПИСКОПА ДАВИДА ЕПАРХИЈА НАМЕСНИШТВА ВЕСТИ АРХИВА АДРЕСАР КОНТАКТ

Свечано Освећење о отварање Музеја манастира Велућа У манастиру ВелућуПо благослову Његовог Преосвештенства Епископа крушевачко Г. др Давида, у недељу 03.Децембра 2023.г. , уочи празника Ваведења Пресвете Богородице, свечано је Освећен и отворен Музеј манастира Велућа.

Стална поставка у Музеју манастира Велућа, приказује дугу и богату историју манастира Велућа.

Манастир Ваведења Пресвете Богородице у Велућу, од свог оснивања у другој половини 14 века, па до данас, живи активним црквеним животом и негује непрекидни монашки подвиг.Бројни монаси, монахиње и свештеници су са овог места узносили своје молитве Богу и Мајци Божијој за себе, свој народ и читав свет. Свако од њих оставио је свој траг у манастиру Велућу и у духовном и у материјалном смислу. Њима у част, али и да се њихов монашки подвиг, мученичка жртва за веру, трудољубље и њихова непоновљива и оригинална уметничка дела сачувају за времена која долазе, основан је Музеј манастира Велућа.

У Музеју манастира Велућа чувају се и старе фотографије, иконе, црквени сасуди, одежде и богослужбене књиге, које сведоче о богослужбеном и подвижничком животу у манастиру Велућу кроз векове.

Музеј манастира Велућа чува и сећања и сведочанства о мученичком подвигу Свештеномученика велућског о. Душана Поповића, који је у својој 32 години живота, на својим плећима поднео Христове муке, крст Христов и страдања . Осуђен је без кривице од стране комуниста и 10 децембра 1944.г. зверски убијен.

Такође, у Музеју манастира Велућа, налази се музејска збирка слика Игумана Пимена Кнежевића и музејска збирка икона схи - монахиње Нине ( Димитријевић ), која је живела и радила у манастиру Велућу читавих седам деценија и за собом оставила многобројна вредна дела из области иконографије. Музеј манастира Велућа садржи и ручно израђене предмете, које су монахиње израђивале и користиле у свакодневном животу у времену када су биле упућене да све ручно израђују, што сведочи о њиховом трудољубљу и несебичном подвигу.

У оквиру Музеја манастира Велућа налази се и Лапидаријум, збирка делова камене пластике из 14 века, која сведочи о богатој моравској архитектури цркве Ваведења Пресвете Богородице у манастиру Велућу.

Чин Освећења и отварања Музеја манастира Велућа, у име Епископа крушевачког Г. др Давида, извршио је Протојереј-ставрофор о. Драги Вешковац уз саслуживање бројног свештенства: Архимандрита о. Дамаскина, Игумана манастира Наупаре , јеромонаха Сергија (Радивојевића), намесника трстеничког Протојереја-ставрофора о. Милосава Егерића, Ђакона Ненада Матића, пароха велућског јереја о. Милутина Михајловића, а све уз присуство бројног свештенства, монаштва и верног народа.

Свечано Освећење и отварање Музеја манастира Велућа, својим појањем, увеличао је црквени хор манастира Велућа „ Ваведење“.

Игуманија манастира Велућа

М. Теодора ( Спасојевић)ЕПИСКОП КРУШЕВАЧКИ ГОСПОДИН ДР ДАВИД (ПЕРОВИЋ)
ПОМОЗИМО ИЗГРАДЊУ ЦРКВЕ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА


...