НАСЛОВНА ЕПИСКОП ПРЕДАВАЊА ЕПИСКОПА ДАВИДА ЕПАРХИЈА НАМЕСНИШТВА ВЕСТИ АРХИВА АДРЕСАР КОНТАКТ

ЈЕФИМИЈИНИ ДАНИГрад Трстеник је и ове, 2023. године, уприличио тридест и шесту по реду културно-духовну манифестацију Јефимијини дани, под покровитељством Општине Трстеник, Министарства културе и под окриљем манастира Љубостиња.

У оквиру манифестације, која се одржавала у периоду од 14. до 16. јуна, изнет је богат и разноврстан духовни, културно-уметнички и научнo-истраживачки програм, који је обухватао широку лепезу уметничког стваралаштва: од поезије, прозе и беседништва, до ликовних остварења, музичких извођења и драмских приношења; као и научно-истраживачких радова из области српске и црквене историје и археологије, а све у част славне Јефимије монахиње (Јелене Мрњавчевић), чије дарове препознајемо по њеном житију и величанственим делима.

Тридесет и шести по реду Јефимијини дани под називом „Од рода светла и славна” (из Житија Свете кнегиње Милице) свечано су отворени 14. јуна, уз пригодну беседу Ненада Грујичића и песничких приношења под називом „Венац песникиња” песникиња Милице Миленковић, Љиљане Павловић Ћирић и Милице Шпадијер.

Вече је употпуњено концертом Браће Теофиловић и њиховим маестралним и уникатним извођењем традиционалних песама.

Другог дана манифестације, 15. јуна, отворена је изложба „Акварели” сликарке Силвије Вујовић. У наставку вечери уприличено је представљање осмог годишњака „Љубостињска приношења”, а потом и додела награде „Љубостињски крин” за литерарна остварења деце средњошколаца Расинског округа са темом „Вечити сјај Миличине Љубостиње”.

Свечаности програма допринели су музичким извођењем ученици и наставници Музичке школе „Корнелије Станковић”, као и млади рецитатори ‒ придошли из Културног центра Печењевци.

Трећег дана манифестације, 16. јуна, одржан је округли сто подстакнут темом „Живот у српским средњовековним земљама”, у оквиру којег су научне радове пред аудиторијумом изнели Чарна Милинковић, мр Маја Николова, Ана Вицковић, Александра Савић, а прочитан је и рад Дејана Савића – оправдано одсутног.

У вечерњим часовима и програму који носи назив „Јефимији у част” драмско приношење Јефимијине „Похвале светом кнезу Лазару” припало је драмској уметници Биљани Ђуровић. „Песничка приношења” и своје одабране стихове изнели су песници Видосава Арсенијевић, Милош Јанковић, Данило Јокановић, Дара Радојевић, Драган Марковић и Обрен Ристић.

Награду „Јефимијин вез” („Похвала светом кнезу Лазару” ‒ извезена реплика „Похвале” на платну) за најбољу песничку збирку под називом „Плава медуза” у 2022. години добио је Братислав Р. Милановић, који је и приношењем песама оправдао одлуку жирија.

Свечаности је допринео и хор „Бошко Југовић” при храму Свете Тројице и Трстенику, извођењем црквених и народних песама.

Манифестација Јефимијини дани својом делатношћу и садржином негује и изобилно пуни завештану ризницу духовних дарова монахиње Јефимије и кнегиње Милице и свих њихових следбеника и духовних наследника до данас. Подједнако, у истом духу, рађа и духовно негује будуће трудољубиве прегалнике.

протојереј Данијел СтефановићЕПИСКОП КРУШЕВАЧКИ ГОСПОДИН ДР ДАВИД (ПЕРОВИЋ)
ПОМОЗИМО ИЗГРАДЊУ ЦРКВЕ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА


...