НАСЛОВНА ЕПИСКОП ПРЕДАВАЊА ЕПИСКОПА ДАВИДА ЕПАРХИЈА НАМЕСНИШТВА ВЕСТИ АРХИВА АДРЕСАР КОНТАКТ

ЦИЉ УМЕТНОСТИ НИЈЕ НАРАВОУЧЕНИЈЕ




           Првенствено да честитамо креаторима серије „Попадија“ на добро обављеном задатку. Скоро да је тешко наћи сегмент серије који не функционише: коректна продукцијска реализација, брзоплета телевизијска драматургија, елементарна режија, звучан кастинг али шмира, загонетна сценографија и костимографија, коректан дизајн звука, школска монтажа и празна фотографија. Дакле, види се да се уложило доста труда, јер како кажу сами креатори серије: „серија је настала из вица.“ И, заиста се види да је настала из вица. Ту нема никакве дилеме.

           Такође, дугујемо захвалност креаторима серије, што су дали шансу неким глумцима да по први пут буду на ТВ-у. Посебно момцима из „Крушевац Гета“ без која ова серија не би имала ту боју, тај зачин и тон. На томе смо им бескрајно захвални.

           Узимајући у обзир изјаву творца серије (Онај који се не сме именовати - He Who Must Not Be Named) да су: створили хит и да су створили један „universe“ или „свет“ у коме се дешавају неке приче, сукобљавају неки погледи на свет, разрешавају дилеме… баш као и у овом нашем свету... (Политика, И. Масниковић, У Фокусу: Зоран Лисинац, 06.12.2022.), покушаћемо да објаснимо у кратким цртама, шта су заправо створили.

           Ви јесте створили ваше личне циљеве: обогатили сте ваш резиме, добили сте популарност, зарадили хонораре, помогли другима, како ви рекосте, направили сте серију... Свака част! Но, након свих логичних реакција од стране Српске Православне Цркве које су до сада званично објављене поводом серије „Попадија“, видите ли бар сад шта сте урадили? Створили сте велико разочарење. Све имате, али тему и идеју серије немате. А, где је емоција?

           Тврдите да је гледаност прве епизоде била велика. Верујемо да је то тачно, а да ли знате зашто је била велика гледаност? Да ли имате у вашем рејтингу списак православних верника који су гледали прву епизоду? Свакако да немате. Не брините, гледали су то и епископи, монаси, свештеници, супруге свештеника... Сви циљани, гледали су - неки са стрепњом, а неки са наивним очекивањима. И? Шта су добили? Ништа.

           Будући да није било никаквог јавног извињења од стране креатора серије, потпуно смо сигурни да вас не додирују критике Српске Православне Цркве. Дакле, немате ни трунку осећаја за друштвену одговорност - и шта то заправо беше?

           Ако ставимо на страну све теорије завере и ако, што би рекао чувени редитељ Питер Брук, пиједесталистички оголимо саму суштину идеје реализације серије, добићемо један тужан увид: да се неколико људи окупило око теме - која им није блиска, са идејом - која је само њима блиска, да направе серију за публику - која им није блиска.

           Ниједан трезвен, православан верник, поготово богослов или теолог, не би никада стао иза оваквог пројекта. Осим, ако је изнутра - ништа. Остаје, нажалост, болна чињеница да је иза серије стајао и наш човек. Дакле, опет бесни Јуда! Опет својим пољупцима и сребрима издаје и распиње Сина Божијег, Господа Исуса Христа!

           По неким западним стандардима нпр. холивудским, у којима творац серије тренутно ради, вероватно би се серија обуставила после прве епизоде. Или смо лоше информисани? Да ли вам је позната судбина серије Of Kings and Prophets из 2015. године? Зашто је обустављена после друге епизоде? Но, пошто се ваша серија и даље емитује, мотиви креирања су више него јасни.

           Има и оних који бране серију и критикују Цркву за конзерватизам и опсесиван комунизам. Неки тврде да у серији нема ништа спорно. Да је то реалност и да Црква реагује зато што је приказана истина. Господо, драга! Ко овде реагује због реалности и чињеница? Да ли сте свесни о чему је овде реч? Ово превазилази и комунизам и конзерватизам. Чак би господа из ХБО-а и Нетфликса урадили ово са више стила. Чак и да је неко само хтео да направи сасвим малу обичну серију, неко други је препознао прилику и учинио своје.

           Ако сте имали за циљ да овим пројектом учините штету православном српском народу, окрените се око себе и видећете да сте постигли - ништа. Иста та циљна група - коју сте разочарали, уједињено и гласно изражава свој став који гласи - НЕ! ИМДб 0.0. Као што видите, ударили сте на Петров камен којег ни врата пакла неће надвладати (Мт. 16, 18).

           Што будете више ударали, одговор ће бити недвосмислен и све снажнији. Свако ко је потценио српски народ и њену свету, саборну и апостолску Цркву, увек се, тамо где сунце залази, поражено враћао уз плач и шкргут зуба.

           Верујемо да се спремате да направите, можда, и још једну сезону, али, остајемо дужни да Вас припремимо на један шок: прва епизода друге сезоне неће имати велику гледаност. Није ово први пут да се кроз телевизију Српска Православна Црква исмева на овај или онај начин, али ово није ни први, а неће ни бити последњи пут, да верни народ Српске Православне Цркве на челу са њеном Јерархијом, јасно и недвосмислено брани хитон своје вере.

           Констатујемо, нисте створили хит и нисте створили „universe“ или „свет“ у коме се дешавају неке приче, сукобљавају неки погледи на свет, разрешавају дилеме итд. Ништа се ту не дешава, а камоли разрешава. Даме и господо, промашили сте циљ, оставили сте нас разочаране и ми вам више не верујемо. Забавили сте одређени део публике, али, верујте и да се и они више не смеју, јер су и они временом схватили да овај виц нема поенту. Не постоји ваш и наш свет. Један свет делимо сви, само што свако треба да ради свој посао. Колико се сећамо: уметност није критика нити је задатак уметника да критикује свет и друштво. Шта беше задатак уметника?


„Циљ уметности није наравоученије, него идеал.“

- Андреј Арсенијевич Тарковски

Михаило Вуловић,

теолог












ЕПИСКОП КРУШЕВАЧКИ ГОСПОДИН ДР ДАВИД (ПЕРОВИЋ)




ПОМОЗИМО ИЗГРАДЊУ ЦРКВЕ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА










...