НАСЛОВНА ЕПИСКОП ПРЕДАВАЊА ЕПИСКОПА ДАВИДА ЕПАРХИЈА НАМЕСНИШТВА ВЕСТИ АРХИВА АДРЕСАР КОНТАКТ

Наше опширније Саопштење о серији „Попадија“ Телевизије PrvaНаше опширније Саопштење

о серији „Попадија“

Телевизије Prva

 

Прва логија

Серија Попадија, производ телевизије Prve, увезана је некаквим магијским концима за Епархију крушевачку (Намесништво Александровачко-бруско). Она поприма димензију несвакидашње елементарне непогоде; штавише, непогоде обима једног налета нечистих, врашких сила. Сви актери овог телевизијског зачараног каравана „с главом у ваздуху и ваздухом у глави“, такође се увезују са једним делом острашћеног, злурадог и хушкачки настројеног гледалишта. Онога гледалишта које није ненаклоњено Српској Православној Цркви па тако и Епархији крушевачкој. Но и једни и други, ко из чисте доколице, ко из обести, или навијања на штету Цркве, неминовно ће након емитовања ове паклене серије имати драматичне доживљаје и у сопственом животу. Јер, Бог и Светиња се не дају исмевати нити ружити! Заједно са тим, сама душа се тога гнуша. Сви пак верници у Православној Цркви то добро знају! Наравно, засад то не знају, или неће да знају само актери серије, лакоумни људи, склепани „од оточ“, нечији пијуни који треба лако да гутају удицу неког медијског мага и наредбодаваца. У овој афери, улисичени дакле шегрти мага и налогодавца произилазе из забела и дубрава Горњег Ступња и Мрмоша.

Бачену удицу ови људи, иначе жедни и саме Божје кише, прогутали су лако и брзо; она је била премазана меденим намазом разних обећања. Колико су пак сами тога свесни, казаће им се само!

*

„Мицка“ бабушка из серије опет, глуматањем „попадије“ крши правило о неупетљавању у живот једне стварне попадије; разочаравајуће јесте то што ова мицка бабушка није у продубљивању лика ишла даље од карикирања овога. Шта онда искрсава на екрану? Да она ни по чему није достојна одрешити ремена на обући било које попадије, јунакиње стварног живота у нашој Цркви Православној. Зато, да би ова лажирана „попадија“ чула речи: „Иди, и не греши више“, треба себи да створи повољне услове за даљи опстанак; први је да се „чува хладноће и прехладе“.

Ствари међутим, стоје радикалније. На „мицкој“ бабушки која ћера инат“ са светињом а против светиње, сломила су се кола. Форсирана од стране ужега круга екипе ове душегубне серије, екипе различите сексуалне оријентације, она се ето нађе и у контексту пророштва Светога пророка Наума: (...) „Гле, долазим против тебе!“, говори Господ Сила: „Подићи ћу ти скуте преко лица и показати варварима голотињу твоју и царствима срамоту твоју. Бацићу нечист на те, осрамотићу те и показати те предметом поруге. Свако ко те види, бежаће од тебе!“ (Књига пророка Наума, гл. 3, 5-7).

*

Епархија крушевачка, осим што су јој врагови самовољно дошли у поход и да се отимају о њу, нема никаквог удела у снимању ове оптичке бласфемије. Не да из ње није потекао благослов за снимање серије, него ни било коме за узимање учешћа у њеним безаконим чиновима; нити опет за свођење било каквих рачуна ради нечаснога добитка. Учешће међутим, појединих бивших богослова и вероучитеља је евидентно; они су се већ изродили у забављаче и карађозе (Тришић, Крушевачка епархија), али божем, и у верско-политичке аналитичаре и апологете врашке серије (Вледимир Вељковић, Нишка епархија). Њих нема само тамо где би Цркви било на корист и сопствено изграђивање, иако су се школовали у Цркви да је изграђују; препрека тој ствари међутим, самовоља је и прелашћеност; огрешење о своју Цркву и о њене служитеље; огрешења о сопствене упокојене дедове – свештенике из породица Тришић – Лисинац. Било како било, ово новонастало грдило ће се једаред сударити са Светињом! Домаћа Светиња својевремено није толерисала ни хулу на Светога Саву, режирану и изведену од стране твораца и актера трагичне позоришне представе, а под смртоносним пером и диктатом мага хуле и псовке.

Друга логија

Само у случају када треба ућуткати и понизити неистомишљеника због његове одсечности и благовремене опомене, другоправославци – грубијани и презирачи морала се заклањају и заодевају пијетизмом, људским правима и уметничким слободама и делима. Иначе, у својој баналној свакодневици исти не трпе ни трачак народне побожности, смерности и стида јер их то подсећа на затуцаност; или бар у мешање некомпетентних у туђа, телевизијска посла. Зато они попут „вране на једну ногу“ дрежде на грани и „фамозно“ смишљају своје „личне ставове“ по питању свих тема као и ове, тема које затим њихов „курир“ одашиље по комшилуку, ближем и даљњем, еда би се трицама и глогињама колумнисте нахранио народ. То је исти онај народ на чијој грбачи ови трају, и „царују“; Пошто немају важнијега посла, они му, божем, нуде своје логореје, и удељују му милостиве шеретлуке. Али проблем се повећава када осиони цензори и комесари хоће још, и још ауторитета, па напослетку посегну и за највишим. И ту нема поговора, јер су они изрекли своју наредбу и дали свој суд. У противном, уследиће употреба свемоћног метода ала: главне медим, остале средим. С обзиром да је време држања главе у песку док вуци кољу стадо ипак прошло, онда набеђеном колумнисти и цензору, умољеном од стране инсајдера из Српске Цркве није преостало друго него да сачини још једну попевку са јодловањем, а затим да се заједно са хушкачима врати на маргину. А свима им се догоди ово: Да они који другоме замку наместише, сами у њу падоше. И још да ко тражи изговоре за грехе, своје или туђе, и оправдава их, грех му за вратом дише. (В.: Famozno, Svetislav Basara, Protivustavna popadija, Kurir, 16, 12. 2022, 14,00h).

*

Сва ова ујдурма око серије Попадија бива и због свих њених заговорника. Међу њима се добро котирају и неки црквени закулисни флегмани и чистунци подигнутога прста у стилу: „само да се зна“. И то је баш као у прохујалим системима у нас, када су кабадахијама свих боја били потребни скандали, еда би се они песничили са свима који им не бише били ни по вољи, ни по њиховој „богомољи.“

*

Што се тиче оних који се вољно и намерно прљају игром и видом – па се затим саблажњавају нечијом речју о томе да се светиња не да ружити, и да ће зато буру пожњети онај који сеје ветар, исти нека читају Свето Писмо. У њима се подједнако ставља на душу и прекршиоцу заповести, и ономе који није опоменуо прекршиоца. Из наших руку ће Господ тражити poginulu душу нашега ближњег. Другачије речено, ако су ти само у страху велике очи, где су ти оне друге, мимо страха? Рецимо, очи срца и ума?!

Греси не могу да надвладају силу покајања, на нашу срећу. Они који су чинили добро у време васкрсења прећи ће из смрти у Царство Божје. А који су чинили грехе и нису се покајали, изићи ће у васкрсење Суда. Зато све и сва мора дати своје мртваце за ову сврху! ... Огањ ће их дати, мора такође, Пакао ће дати своје мртваце...

После хватања лукавих у сопствене замке, главни закључци у вези са овим демонским ТВ марифетлуцима се већ сами ређају. Рецимо, толико пута је већ предочено да треба ићи мудро, да се не би погинуло лудо; или да ће неко постати онакав слуга какав је његов господар; најзад, да је зло рађење готово суђење.  

Сакате Вајферта, еви ви Вајфер.“

*

Завршетак нашег поновљеног, и проширеног Саопштења ми без журбе сводимо на још једну библијску неумитност, која иначе стално походи људе: Неправедник нека само и даље чини неправду! Окаљан нека се и даље каља! Праведник нека и даље живи праведно! Свети нека се и даље посвећује!“ (Откривење 22, 11). И тако до жетве пшенице и кукоља! Наравно, уколико пре тога наши провокатори и дрвени адвокати и црквени инсајдери „из књижаре“ или приватне синагоге – нису претекли саме себе продајом душе демону блуда и сваке скверни само за мало ситниша, и за још мање „грбаве популарности“!

*

А што ће се „другоправославних“ тицати, вешто скривајућих се иза туђег прста, тих јатака из Српске Цркве, „анонимних а популарних“, њима као навијачима оскврнитеља домаће, црквене Светиње –„биднуће“ довољно речено следећим подсећањем:

Који (уображавају да) божанствено живе нека не пруже руку својих на безакоња јер не да Христос палицу на наслеђе своје. (3. Антифон гласа другог, Осмогласника).

Трећа логија

Што се тиче прозивки лично нас због реакције на свашточинство чланова авантуристичке екипе која се усрећила перверзијом дизајнираним серијалом Попадија, ми сматрамо да сав њихов збор, и сви њихови навијачи треба да мућну главом и отрезне се силовитога пића! Јер се њихова чаша преиспуни сујетом и славољубљем и хулом на Цркву.

Неће проћи то што нам се свима овдашњима за узор подмећу „обогаљени ерос“ и „инстант задовољства и перверзије“. И све то и тако у овим смутним и поприлично апокалиптичним временима. У временима када недобронамерни људи из центара моћи врше притиске према нашем православном Српском народу како би га раслабили, јер он не одговара глобалном обрасцу: ни хладан ни врућ, него бљутав!

*

Успут речено, на формирању карактера људи нашег времена највише раде наџак-дедушке и наџак-бабушке. Они послушници ради лако зарађених пара; они који спроводе хулу на све Светиње у целини, па и на наше домаће! Али испразни су и неуверљиви бранитељи глобалистичких права и тековина; нарушитељи су они и наружитељи који се устремљују на наш идентитет. Зар не?! Опет и опет ради сатеривања у ћорсокак! Али ни то им неће проћи!

Ипак Израиљу, пази да погибија не дође од тебе самога. Зар не?!

Четврта логија

Имајмо у виду очигледну чињеницу да неки анонимни „Доктор Мабузе из Метрополиса“ помоћу својих „хиљаду очију“ тренутно, путем серије Попадија као пробног балона Телевизије Prva, опипава пулс народа Српског, и мери му праг толеранције приликом удара по Светињама његове Православне вере! Зато припремимо места и за наредне процене и осуде оваквих, и њима сличних напада у блиској будућности! Није тешко путем просте рачунице предвидети следећи белај! Све учесталији и дрскији ударци ове врсте на нашу Цркву и на њене Светиње има да нагрћу на нас! И то без милости и пардона.

*

Истоветнога мишљења је и добри човек у Срба, историчар филма, сценариста, редитељ, професор анализе филма и филмски критичар... др Божидар Зечевић, тренутно члан ТВ-герундије и намештеник Државне дифузија. Њега треба чути, а пожељно је и послушати!

Али све нас сада и увек нека крепи и чува реч Светог апостола Павла: Духа не гасите, пророштава не презирите! Све проверавајте: добро задржите, сваке се сенке зла клоните! А сам Бог мира да вас посвети потпуно, те да се ваш неоштећени дух, и душа, и тело беспрекорним сачувају за Долазак Господа нашега Исуса Христа. (1. Сол. 5, 19-23).

Где уђе дрскост, тамо је и бешчашће.

Руга се грађанима оскудни памећу,

а муж разборит проводи живот у спокојству.

Завист злобе помрачује добра,

а маштање похоте измењује ум незлобив.

(Приче Соломонове,

главе10, 11 и 4.

Рекосмо, и душу своју спасисмо!

...

    У Крушевцу

3/27 – 16/3. децембар

2022. лета Господњег

Епископ крушевачки Давид
ЕПИСКОП КРУШЕВАЧКИ ГОСПОДИН ДР ДАВИД (ПЕРОВИЋ)
ПОМОЗИМО ИЗГРАДЊУ ЦРКВЕ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА


...