НАСЛОВНА ЕПИСКОП ПРЕДАВАЊА ЕПИСКОПА ДАВИДА ЕПАРХИЈА НАМЕСНИШТВА ВЕСТИ АРХИВА АДРЕСАР КОНТАКТ

Опширније Саопштење о серији „Попадија“ Телевизије Prva



Опширније Саопштење

о серији „Попадија“

Телевизије Prva

 

Прва логија

Серија Попадија, производ телевизије Prve, увезана је некаквим магијским концима за Епархију крушевачку (Намесништво Александровачко-бруско). Она поприма димензију несвакидашње елементарне непогоде; штавише, обима је једног налета нечистих, врашких сила. Сви актери овог телевизијског зачараног каравана „с главом у ваздуху и ваздухом у глави“, такође се увезују са једним делом острашћеног, злурадог и хушкачки настројеног гледалишта. Оног дела гледалишта које није наклоњено Српској Православној Цркви, па ни Епархији крушевачкој. Но и једни и други, ко из чисте доколице, ко из обести, или навијања на штету Цркве, неминовно ће након емитовања ове паклене серије имати драматичне доживљаје и у личним животима. Јер, Бог и Светиња се не дају исмевати нити ружити! А и сама душа се тога гнуша. Сви верници у Православној Цркви итекако то добро знају! Сами актери серије, лакоумни људи, склепани „од оточ“, пијуни су који треба лако да гутају удицу медијског мага и наредбодаваца. У овој афери пак, улисичени шегрт магова и налогодаваца произилази из забела и дубрава Горњег Ступња и Мрмоша.

Ови људи, иначе жедни и саме Божје кише, прогутали су лако и брзо бачену удицу; она је била премазана меденим намазом разних обећања. Колико су сами тога свесни, казаће им се само!

*

„Мицка“ бабушка из серије глуматањем „попадије“ крши правило о неупетљавању у живот једне стварне попадије; разочаравајуће је то што ова мицка бабушка није у продубљивању лика ишла даље од карикирања овога. Шта искрсава на екрану? Да она ни по чему није достојна одрешити ремена на обући било које попадије, јунакиње стварног живота у нашој Цркви Православној. Зато, да би ова лажирана „попадија“ чула речи: „Иди, и не греши више“, треба да створи себи повољне услове за даљи опстанак; први је да се „чува хладноће и прехладе“.

Ствари међутим, стоје радикалније. На „мицкој“ бабушки која ћера инат“ са светињом а против светиње, сломила су се кола. Форсирана од стране ужег круга екипе ове душегубне серије (екипе различите сексуалне оријентације), „попадија“ се ето нашла и у контексту пророштва Светога пророка Наума: (...) „Гле, долазим против тебе!“, говори Господ Сила: „Подићи ћу ти скуте преко лица и показати варварима голотињу твоју и царствима срамоту твоју. Бацићу нечист на те, осрамотићу те и показати те предметом поруге. Свако ко те види, бежаће од тебе!“ (Књига пророка Наума, гл. 3, 5-7).

*

Епархија крушевачка, осим што су јој врагови самовољно дошли у поход, и да би се отимали о њу, нема никаквог удела у снимању ове оптичке бласфемије. Не да из ње није потекао благослов за снимање серије, него није потекло ни учешће у њеним безаконим чиновима; нити опет свођење било каквих рачуна ради нечаснога добитка. Учешће међутим, појединих бивших богослова и вероучитеља је евидентно; они су се већ изродили у забављаче и карађозе (Тришић, Крушевачка епархија), али божем, и у верско-политичке аналитичаре и апологете врашке серије (Владимир Вељковић, Нишка епархија). Њих нема само тамо где би Цркви било на корист и сопствено изграђивање. Иако су се школовали у Цркви да би је изграђивали, они је разграђују; препрека ствари изграђивања међутим јесте самовоља и прелест; огрешење о своју Цркву и о њене служитеље; огрешење о сопствене упокојене дедове – свештенике из породица Тришић – Лисинац.

Било како било, ово новонастало грдило ће се једаред сударити са Светињом! Домаћа Светиња својевремено није толерисала ни хулу на Светога Саву; режирану и изведену од стране твораца и актера трагичне позоришне представе; а под смртоносним пером и диктатом мага хуле и псовке Синише Ковачевића, па неће толерисати ни ову.

Друга логија

Само у случају када треба ућуткати и понизити неистомишљеника због његове одсечности и благовремене опомене, „другоправославци“ – грубијани и презирачи морала се заклањају и заодевају пијетизмом, речима о људским правима и уметничким слободама. Иначе, у својој баналној свакодневици исти не трпе ни трачак народне побожности, смерности и стида, јер их то подсећа на затуцаност; или бар у мешање некомпетентних у туђа, телевизијска посла. Зато они попут „вране на једној нози“ дрежде на грани и „фамозно“ смишљају своје „личне ставове“ по питању свих тема, па тако и ове – теме коју њихов „курир“ одашиље по комшилуку, ближем и даљњем, еда би се трицама и глогињама колумниста нахранио народ. То је исти онај народ на чијој грбачи ови трају, и „царују“. Пошто немају важнијега посла, они му, божем, нуде своје ненадмашне логореје, и удељују му милостиве шеретлуке. Али проблем се повећава када осиони цензори и комесари хоће још, и још ауторитета, па напослетку посегну и за највишим; то јест, против њега. И ту нема поговора, јер су они изрекли своју наредбу и дали свој суд. У противном, уследиће употреба свемоћног метода ала главне медим, остале средим. С обзиром да је време држања главе у песку док вуци кољу стадо ипак прошло, набеђеном колумнисти и цензору, умољеном од стране инсајдера из Српске Цркве није преостало друго него да сачини још једну попевку са јодловањем, а затим да се заједно са хушкачима врати на маргину. А свима њима ће се догодити ово: Да они који другоме замку намештају, сами у њу падају. И још да ко тражи изговоре за грехе, своје или туђе, и оправдава их, грех му за вратом дише. (В.: Famozno, Svetislav Basara, Protivustavna popadija, Kurir, 16, 12. 2022, 14,00h).

*

Сва ова ујдурма око серије Попадија бива и због свих њених заговорника. Међу њима се добро котирају и неки црквени закулисни флегмани и чистунци подигнутога прста у стилу: „само да се зна“. И то је онда све као у прохујалим системима у нас, када су кабадахијама свих боја били потребни скандали, еда би се песничили са свима који им не бише били ни по вољи, ни по њиховој „богомољи.“

*

Што се тиче оних који се вољно и намерно прљају игром и видом – па се затим саблажњавају нечијом речју о томе да се светиња не да ружити, и да ће зато буру пожњети онај који сеје ветар, исти они нека читају Свето Писмо. У њему се подједнако ставља на душу и прекршиоцу заповести, и ономе који није опоменуо прекршиоца. Јер из наших руку ће Господ тражити погинулу душу нашега ближњег. Другачије речено, ако су ти само у страху велике очи, где су ти оне друге, очи срца и ума?!

Греси не могу да надвладају силу покајања, на нашу срећу. Они који су чинили добро, у време васкрсења ће прећи из смрти у Царство Божје. А који су чинили грехе и нису се покајали, изићи ће у васкрсење Суда. Зато све и сва мора дати своје мртваце за ову сврху! ... Море предаде своје мртваце, а смрт и Подземље своје: и сваки би суђен по делима својим...(Откривење 20, 13).

После хватања лукавих у сопствене замке, главни закључци у вези са овим демонским ТВ марифетлуцима већ се ређају сами по себи. Рецимо, толико пута је већ предочено да треба ићи мудро, да се не би погинуло лудо; или да ће неко постати онакав слуга какав је његов господар; најзад, да је зло рађење готово суђење.  

Сакате Вајферта, ете ви Вајфер.“

*

Завршетак нашег поновљеног, и проширеног Саопштења ми без журбе и нервозе сводимо на још једну библијску неумитност, која иначе стално походи људе: Неправедник нека само и даље чини неправду! Окаљан нека се и даље каља! Праведник нека и даље живи праведно! Свети нека се и даље посвећује! (Откривење 22, 11). И тако до жетве пшенице и кукоља! Наравно, уколико пре тога наши провокатори, дрвени адвокати и црквени инсајдери из књижаре Biblos или из приватне синагоге – нису претекли сами себе предајом душе охолости и свакој скверни за мало ситниша, и за још мање „грбаве популарности“!

*

А што ће се „другоправославних“ или „другачије православних“ тицати, вешто скривајућих се иза туђег прста, тих јатака из Српске Цркве, „анонимних а популарних“, њима као навијачима оскврнитеља домаће, црквене Светиње –„биднуће“ довољно речено следећим подсећањем:

Који (уображавају да) божанствено живе нека не пруже руку својих на безакоња јер не да Христос палицу на наслеђе своје. (3. Антифон гласа другог, Осмогласника).

Трећа логија

Што се тиче оних који нас прозивају због реакције на свашточинство чланова авантуристичке екипе која се усрећила серијалом Попадија као дизајнираном перверзијом, сматрамо да сав њихов збор, и сви њихови навијачи треба да се отрезне од силовитога пића! Јер се њихова чаша преиспунила сујетом и славољубљем, па на крају и хулом на Цркву.

Арбитре и преливоде ове серије пак, подсећамо на следеће: Овца која се саблажњава бригом пастира који брани своје стадо од шуге, или не припада стаду, или се сама већ ошугала. Према томе, она нема право да научава и придикује него да показује и лечи инфекцију! Да се лечи, а не да маштари! Маштарење не доводи до црквеног богословствовања, него до удаљавања од њега! Опасно је и бити духовно ошуган, а камоли такав још и богословствовати! Али зато покајање никада није далеко ни од једнога од нас, и треба се кајати! Само тако нећемо „стално тражити непријатеље у другима“! Стално ћемо се бавити својим гресима да нас они не би од ближњих претварали у непријатеље! 

Неће дакле проћи то што нам се свима овдашњима за узор подмећу „обогаљени ерос“ и „инстант задовољства и перверзије“. И све то и тако у овим смутним и поприлично апокалиптичним временима; у временима када недобронамерни људи из центара моћи врше притиске на наш православни Српски народ како би га раслабили, јер он не одговара глобалном обрасцу: ни хладан ни врућ, него бљутав!

*

Успут речено, на формирању карактера људи нашег времена највише раде наџак-дедушке и наџак-бабушке; послушници ради лако зарађених пара; они који спроводе хулу на све Светиње у целини, па и на наше домаће! Али испразни су и неуверљиви бранитељи глобалистичких права и тековина; нарушитељи су они и наружитељи сви који се устремљују на наш идентитет! Опет и опет ради сатеривања у ћорсокаке као у торове! Али ни то неће проћи!

Израиљу, пази да погибија не дође од тебе самога.?!

Четврта логија

Имајмо у виду чињеницу да неки анонимни „Доктор Мабузе из Метрополиса“ помоћу својих „хиљаду очију“ тренутно, и путем серије Попадија као пробног балона Телевизије Prva, опипава пулс народа Српског, и мери му праг толеранције приликом удара по Светињама његове Православне вере! Зато припремимо места и за наредне процене и осуде оваквих, и њима сличних напада у блиској будућности! Није тешко путем просте рачунице предвидети следећи белај! Све учесталији и дрскији ударци ове врсте биће на нашу Цркву и на њене Светиње! И то без милости и пардона.

*

Поуздано реч о ТВ-вашару сујете долази и од доброг човека у Срба, историчара филма, сценаристе, редитеља, професора анализе филма и филмскога критичара... др Божидара Зечевића, тренутно члана ТВ-герундије и намештеника Државне дифузија. Њега треба чути, а пожељно је и послушати га!

Али све нас сада и увек нека крепи и чува реч Светог апостола Павла: Духа не гасите, пророштава не презирите! Све проверавајте: добро задржите, сваке се сенке зла клоните! А сам Бог мира да вас посвети потпуно, те да се ваш неоштећени дух, и душа, и тело беспрекорним сачувају за Долазак Господа нашега Исуса Христа. (1. Сол. 5, 19-23).

Где уђе дрскост, тамо је и бешчашће.

Руга се грађанима оскудни памећу,

а муж разборит проводи живот у спокојству.

Завист злобе помрачује добра,

а маштање похоте измењује ум незлобив.

(Приче Соломонове,

главе10, 11 и 4.

 

Рекосмо, и душу своју спасисмо!

...

    У Крушевцу

3/27 – 16/3. Децембар

2022. лета Господњег

Епископ крушевачки Давид











ЕПИСКОП КРУШЕВАЧКИ ГОСПОДИН ДР ДАВИД (ПЕРОВИЋ)




ПОМОЗИМО ИЗГРАДЊУ ЦРКВЕ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА










...